For Postage in the United Kingdom only

Publisert:27 mars 2019
By Anders

Artikkelen ble først publisert i «Ida 2018 – Idd og Enningdalen Historielags Årbok»

I min jakt etter postkort med motiv fra Idd dukker det med jevne mellomrom opp postkort med påskriften «For Postage in the United Kingdom only» (red. anm. Kun for bruk i Storbritannia). Postkort med motiv fra Idd som bare skulle brukes i Storbritannia? Hvordan kan det ha seg?

Undertegnede samler på postkort. En hobby som har blitt riktig populær de siste årene.  Hobbyen har blitt en jakt etter kort man ikke har i samlingen. Jakten foregår på nett, i antikvariat, auksjoner, messer eller gjennom bekjente og andre samlere. Samlerområdene kan variere. Noen samler på kort med motiv av spesifikke kunstnere (f.eks. Kjell Aukrust eller Jenny Nyström), andre samler på spesielle motiv (som båter eller hester). I mitt tilfelle er det interessen for lokalhistorie som har definert samlerområdet.

Men, tilbake til disse postkortene med Iddemotiv som bare skulle brukes i Storbritannia. Hva var det med de? Vel… For det første er det kanskje litt galt å kalle de postkort. En mer riktig betegnelse er nok reklamekort. Så, hva reklamerer man for i Storbritannia med Iddemotiv? Vi skal tilbake til begynnelsen av 1900 tallet, til Iddefjorden og industrien der. Nærmere bestemt stenindustrien. Så godt som alle kortene er merket Brookes Limited og viser motiv fra steinindustrien ved Ystehede.

Brookes Limited var et britisk steinbruddfirma som ble grunnlagt i 1840. De hadde sitt hovedsete i Halifax i England. I 1898 tok de patent på en sklisikker brostein og ekspanderte etter dette ut i verden.  I 1902 startet Eivind M. Schibsted sammen med Newton og Aspinall Brooke (eiere av Brookes Limited) opp firmaet «Det internationale Granitt Company». Schibsted overførte da sine brudd til det nystartede firma.  I 1904 endret firmaet navnet til Brookes Granite Company.  Schibsted ledet dette og dets svenske søsterselskap (med samme navn) fram til 1915.

Brookes sine største norske brudd lå på Ystehede samt Refsal og Roppestad i Torsnes. I Idd hadde de ellers flere mindre brudd ved Eskeviken, Risum, Berger, Nordby, Lund, Hovelsrød og Iddebøen.

I Østfold forøvrig hadde de brudd på Hvaler, i Råde, ved Torsøkilen, Rolvsøy, Glemminge og Tune. De hadde også brudd på svensk side av Iddefjorden.

Bruddene ved Ystehede var et av de største langs Iddefjorden. Her var det anlagt jernbane og dampkran. Her ble det produsert all slags stein som gatesten og kantsten, fundament og bygningsten til kaier og broer. Det var også stor produksjon av finere bygningsten.

Brookes ble i 1919 et heleid norsk selskap. De engelske eierne trakk seg ut, men navnet forble Brookes Granite Coy.

Etter at Brookes i noen år var blitt drevet av Andresens bank og Bergens kreditbank ble de norske stenbruddene solgt til Forsberg i 1929. På dette tidspunktet var det kun bruddet ved Ystehede som var i drift. Her jobbet det da ca. 40 mann. Brookes i Norge gikk med dette over i historien. De svenske bruddene ble samtidig solgt til Kuno Petterson.

Det britiske firmaet, Brookes Limited, opphørte I 1969. Da ble firmaet solgt til Philips.

Kilder: John Oxaal – Norsk Granit Eivin Haug – 800 Haldenprofiler Smaalenenes Social-Demokrat Halden Arbeiderblad Aftenposten

Postkort produsert av/for Brookes LTD

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Please reload

Vennligst vent ...